Wereldwinkel
 Oosterwolde

Home Bewustmaking Recept vd maand Nieuws Eerlijke handel Pakketten Gered gereedschap
Waar vindt u ons Product vd maand Speciale dagen Non Food Food Grootverbruik Over ons

 

Product van de maand

Juli
2018

Amuletten halfedelsteen

Er zijn weer veel amuletten binnen gekomen. Deze kunt u aan b.v. een veter of een kettinkje hangen.
Halfedelstenen kunnen helpen de vitaliteit en gezondheid te verbeteren en helpen bij het vinden van emotioneel evenwicht, maar zijn geen medicijnvervangers.

Hier onder vindt u enkele voorbeelden.

 

 ^

Juni
2018

Yogi Man

HET VERHAAL:
Van de Yogi Man (Orang Malu) wordt wel gezegd dat hij huilt om het leed van de aarde. Toch kan hij diep in zijn hart gelukkig zijn, want hij heeft vrede en geluk in zichzelf ontdekt.
Als je de woorden orang (=mens) en maloe (=verlegen) rechtstreeks zou vertalen krijg je verlegen mens. Doch hier is de betekenis van het woord maloe bescheidenheid. Het introverte, het IN zich zelf gekeerde.
De Yogi man heeft een ingetogen kracht in zich.
Als je de Yogi man van achteren bekijkt, dan zie je een mensenhart. In AziŽ is het hart de bron (=energie).
Wanneer je een Yogi man in huis of tuin plaatst, dan is zijn plaats ter linkerzijde van de ingang. Zo zal de Yogi man alles wat hem passeert met zijn positieve kracht beÔnvloeden. Negatieve energieŽn zullen teniet gedaan worden. De voorbijganger wordt gereinigd.

Bekijk je hem van de zijkant, dan kan je in de armen twee vormen onderscheiden:
1) Je ziet een ongeboren mens, een foetus. Symboliek van het nieuwe leven, puurheid en reinheid.
2) Een Orang Maloe. Symbool dat het leven in een cirkel verloop. Geen begin en geen eind.

Als je een Yogi man van boven bekijkt zie je zijn (in de handen gesloten) gezicht.

Bescheidenheid.
Kracht.
Hart (=energie)
Nieuw leven en Cirkel.

De les die de Yogi man ons wil leren is dat door bescheidenheid, kracht en energie het nieuwe leven altijd herbegint.

^

Mei
2018

Gone Arty

Van natuurlijke materialen maken de producenten in Zimbabwe, Zuid Afrika en Swaziland de mooiste producten voor huis en tuin. Ieder product wordt met de hand gemaakt: van scrapmetal vogels, kaarsen, gebreide knuffelbeesten tot de stenen beelden uit het kunstenaarsdorp Tengenenge en proud ladies van Aaron Kapembeza.
Gone Arty zorgt ervoor dat producenten een eerlijk bedrag ontvangen voor hun werk. Het volledige assortiment van Gone Arty is tot stand gekomen volgens de Fair Trade principes.

Onderstaand enkele voorbeelden van beeldjes. Deze zijn gemaakt van steen en afval metaal.

 ^

April
2018

DOPPER

We gooien per dag meer dan 500.000 plastic flesjes weg. Veeg al dat plastic bij elkaar en je hebt een eiland zo groot als Spanje en Frankrijk! Daarom zijn de handige waterflesjes ontwikkeld, de DOPPER. Zonder schadelijke stoffen, herbruikbaar, en makkelijk schoon te maken. De Dopper is vaatwasmachinebestendig.

Dopper is een initiatief ter promotie van kraanwater en het terugdringen van de berg plastic afval. Hiervoor ontwikkelde Dopper het ideale flesje voor kraanwater; duurzaam, handig en mooi. Wegwerpflesjes heb je niet meer nodig, dus dat scheelt plastic afval! De Dopper is een Nederlands design, ontworpen door Rinke van Remortel en wordt klimaatneutraal geproduceerd, is vrij van BPA en draagt bij aan drinkwaterprojecten in Nepal.
Bij Dopper blijven ze graag fit en gezond! Daarom hebben is er de ĎDopper Sport Capí ontwikkeld, een dop met een flexibele tuit om tijdens het sporten uit te drinken. De Dopper Sport Cap slaat twee vliegen in ťťn klap; sporten wordt nťt dat beetje aantrekkelijker en met de aanschaf van een Dopper help je het milieu beschermen en drinkwater te verschaffen aan mensen die het hard nodig hebben.
 
De sportdoppen zijn los in de winkel verkrijgbaar.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij drinken zonder zorgen water uit de kraan, maar dat gemak kent lang niet iedereen. In Nepal bijvoorbeeld heeft meer dan de helft van de bevolking geen toegang tot veilig drinkwater of een goede wc waardoor levensgevaarlijke ziektes zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Daarom steunt de Dopper Foundation de water- & sanitatie projecten van Simavi en haar lokale partners.

Waterpompen en voorlichting
Als jij een Dopper koopt of doneert aan de Dopper Foundation, steun je direct de inwoners van Nepal. Dopper werkt samen met Simavi en haar lokale partner NEWAH (Nepal Water for Health) aan de installatie van veilige drinkwatersystemen en wcís.
Voorlichting en training zijn hierbij cruciaal. Om tot gedragsverandering te komen is het belangrijk dat dorpsbewoners het belang van schoon water begrijpen en de nieuwe systemen zelf onderhouden. Vrouwen krijgen daarbij extra aandacht, omdat zij een sleutelrol spelen in de gezondheid van hun familie. Hierdoor zijn de oplossingen duurzaam.
Bekijk hier het filmpje van Simavi

Hoge nood
Nepal is een prachtig land. Veel reizigers komen erop af om de mooie bergen te bedwingen. Maar voor de bevolking zorgt juist dit onherbergzame landschap voor grote problemen. Meer dan 3 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater en 20 miljoen mensen hebben geen toegang tot een goede wc. Dit is meer dan de helft van de bevolking! Hierdoor kunnen gevaarlijke ziektes zich makkelijk verspreiden.
Door de aanleg van waterputten, sanitaire voorzieningen en kennis over hygiŽne worden ziektes voorkomen en hoeven bewoners niet meer dagelijks uren te lopen voor water. Deze kostbare tijd kunnen ze hierdoor besteden aan school of werk. Zo kunnen ze zich ontwikkelen en breken ze uit de vicieuze cirkel van armoede.

Projectlocaties: Gorkha en Baglung
Vanaf het moment dat de eerste Doppers over de toonbank rolden, werkt Dopper samen met Simavi en haar lokale partner NEWAH aan water- en sanitiatieprojecten in Nepal, specifiek in Gorkha en Baglung (en eerder in het zuidelijk gelegen Ruphendi). Gorkha en Baglung liggen in de westelijke heuvelen van Nepal. Voor de aanvang van de projecten was de hygiŽne en toegang tot water hier bijzonder slecht: men moest zoín 1-3 uur lopen om water te halen, behoeften werden in het openbaar gedaan en er was een groot gebrek aan basiskennis over hygiŽne. Met het geld van de Dopper Foundation zijn inmiddels 18 watersystemen geÔnstalleerd, 473 watertappunten aangelegd en 2674 toiletvoorzieningen gebouwd. Op die manier hebben we in totaal 11889 mensen toegang gegeven tot schoon drinkwater, 19922 tot schone toiletten en 33487 Nepalezen voorlichting gegeven over het belang van schoon drinkwater, toiletgebruik en hygiŽne. We leveren dus niet alleen goederen maar geven ook voorlichting over het veilige gebruik hiervan. Op deze manier zijn de Nepalezen zelf de katalysators van verandering.

 ^

Maart
2018

MOZAIEK SCHALEN

MozaÔek schalen (Bali, IndonesiŽ)

Onze mozaÔek schalen worden gemaakt in IndonesiŽ.
In deze producentengroep werken zoín 20 mensen, waarvan het grootste deel vrouw is. De schalen zelf worden geproduceerd op Lombok, een eiland waar veel pottery vandaan komt. Maar de afwerking vindt plaats op het eiland Bali.
 

Het productieproces:

Als eerste wordt de schaal ingesmeerd met een soort cementlijm.
Vervolgens wordt het glas met een speciale machine in mooie gelijke stukjes gesneden en worden deze op de schaal gelegd.
Nadat het product droog is, wordt de schaal nogmaals ingesmeerd met een voegmiddel (cement). Hierdoor ontstaan er geen oneffenheden en is de gehele schaal netjes opgevuld.
Als laatste wordt de schaal nog even netjes schoon gemaakt en is deze klaar om verpakt te worden!
 

 
 

 ^

Februari
2018

KAARTEN

De kaarten zijn aangevuld. We hebben weer veel op voorraad.
Voor iedere gelegenheid is er in de Wereldwinkel een kaart verkrijgbaar.
Ook zijn er tasjes met 6 kaarten en 2 afbeeldingen.
Floriskaarten:

Best for nature
Onze produkten zijn gemaakt van oud papier, alles is bedrukt met inkt op basis van plantaardige olie (lijnzaadolie en soyaolie). We hebben zeer schone productie processen. Geen foliedruk, geen U.V. folie. Niet alleen onze omgeving is heel speciaal voor ons, maar ook onze klanten, onze werknemers en onze leveranciers. We voelen ons allemaal verenigd door het gevoel dat ieder klein ding dat we voor de natuur doen, we eigenlijk doen voor ons allemaal.

Help immer, kwets nimmer.
Onze producten zijn gemaakt van oud papier.
De inkt is op basis van plantaardige olie (lijnzaadolie en sojaolie).
Onze producten worden meestal samengesteld door gehandicapten.
10% Van onze winst gaat naar gratis ziekenhuizen voor arme Indiase boeren

 

 

 

 ^

Januari
2018

W I E R O O K

Wierook is een typisch Indiaas product met een relatief kleine en beperkte markt in Europa en de Verenigde Staten. Slechts 5% van de wierookproductie wordt geŽxporteerd. De wierook is over het algemeen slecht van kwaliteit en vrijwel altijd zeer sterk van geur. Hierdoor is het product niet geschikt voor gebruik in gesloten ruimtes en sluit het niet aan bij de milde smaak die wij hier in het westen hebben. Men kwam met het idee dat een wierook die mild en natuurzuiver is en geuren verspreidt die overeenstemmen met de westerse smaak, welke gelijkenis vertonen met Franse parfums, een interessante markt zou kunnen zijn.

Met het verzoek om de nieuwe wierook te ontwikkelen en een productie eenheid op te starten, is een natuurzuivere wierook ontwikkeld die mild en natuurlijk van geur is en een kwaliteit heeft, die onvergelijkbaar is met hetgeen in India (of er buiten) op de markt was. Eťn van de oorzaken is de hogere kwaliteit van de ingrediŽnten, maar later bleek ook dat de traditionele manier van wierook maken was ďherontdektď.

Voor plm. 200 Indiase vrouwen is, door deze natuurzuivere wierook te produceren, een eerlijke werkgelegenheid geschapen.

Wierook wordt bij veel verschillende gelegenheden gebruikt: voor het rustgevende effect (tegen spanning of om in slaap te vallen), voor het neutraliserende/zuiverende effect (tegen allerlei luchtjes in keuken en toilet, en tegen sigarettenrook), voor het goede effect op de stemming bij volwassenen en kinderen (blijheid, je prettiger voelen), om het effect tegen muggen en wespen (speciaal Zuiveringshout), vanwege de goede invloed van geuren op het leervermogen en de emotionele ontwikkeling van kinderen of omdat vriendelijke en rustgevende geuren een positieve steun zijn in moeilijke tijden.

Een paar voorbeelden van wierook:


Duidelijk, krachtig, warm en iets zoet. De geur van Tuberosa,
prettig en exotisch. Een heerlijke geur voor een fijne avond.


De karakteristieke geur van de jaren '60. Patchouli bladeren
verzacht met een rozen noot en verrijkt met kruiden.

 

                   
                                Een waaier met 12 verschillende geuren wierook.

 

 

Wierookstokjes zijn dunne gespleten bamboehoutjes. Daar omheen een mengsel van houtskool en de gemalen bast van een exotische boom die als kleefstof dienst doet. Voor de geur nog houtpoeders, etherische en parfum oliŽn en balsems. Na toevoeging van water vormt dit mengsel door de kleefstoffen, een soort deeg of pasta. Dit deeg wordt met de hand om het bamboe stokje gerold, waarna de stokjes in de schaduw gedroogd worden.


doosje met wierook en houder kaart met wierookstokjes doosje met wierook en houder


Kegeltjes.
Naast wierookstokjes hebben wij wierookkegeltjes, die je in een potje met zand kan branden of in een kegeltjes≠houder. De kegeltjes hebben vrijwel dezelfde geur als stokjes. Voor wie de as van de wierookstokjes een probleem vindt, zijn de kegeltjes een goed alternatief.

 ^

naar boven - contact