Wereldwinkel
 Oosterwolde

Home Bewustmaking Recept vd maand Nieuws Eerlijke handel Pakketten Gered gereedschap
Waar vindt u ons Product vd maand Speciale dagen Non Food Food Grootverbruik Over ons
Lederwaren Muziek Papier Servies Sieraden Speelgoed Textiel Wierook Woondecoraties

Servies

 

Hanenservies ui Thailand :

 


Het glasservies is gemaakt van gerecycled glas en komt uit Vietnam.
We hebben verschillende modellen en groottes.

                
 

 
 

Tajines:

           

Deze kenmerkende stoofpot van klei komt uit de de Noord Afrikaanse keuken. Het is oorspronkelijk - net als couscousgerechten - afkomstig uit Marokko. Het is een ronde, geglazuurde schaal van aardewerk, met een taps toelopende deksel. Hierin worden stoofgerechten op een matig vuur worden bereid. Klei houdt de warmte namelijk goed vast. Gerechten worden daardoor gelijkmatig verwarmd en worden al sudderend gaar. Het woord tajine kan zowel een gerecht, als de schotel waarin het gerecht wordt bereid en geserveerd, betekenen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

De taps toelopende deksel zorgt ervoor dat het gerecht tijdens de bereiding niet uitdroogt. Men gebruikt de tajine in Noord Afrikaanse landen zowel op gas als op houtskoolvuur. Een tajine kan absoluut niet tegen temperatuurschokken, daarom altijd een vlamverdeler gebruiken bij koken op gas. Bij het eerste gebruik de tajine een nacht in koud water plaatsen, zodat het aardewerk zich kan verzadigen met vocht.

Koken in de Tajine
Sinds mensenheugenis wordt over de hele wereld gekookt in de kleipot. Of we het nu hebben over een Marokkaanse tajine, een Turkse toprak, een Franse casserole of de bekendere RŲmertopf, het principe is bij alle potten gelijk. Door middel van langzaam opgevoerde warmte wordt het eten langzaam gaar gestoofd. Hierdoor krijgen de smaken van de verschillende ingrediŽnten goed de tijd om op elkaar in te werken. Daarbij stoven ze in hun eigen kookvocht gaar en is weinig vet of vocht nodig. De smaak, het aroma en de voedingsstoffen blijven daardoor optimaal bewaard.

Tips:
* Zet poreuze potten niet in de afwasmachine en was ze alleen af met heet water zonder afwasmiddel.
* Zet de potten altijd in een koude oven en verhoog dan de temperatuur.
* Zet hete potten nooit op een koude ondergrond.
* Gebruik voor aromatische gerechten zoals curry's en visschotels alleen geglazuurde potten.
(Poreus aardewerk absorbeert geuren en smaken teveel.

Voorbeeld van een recept met gebruik van de Tajine.

Noord Afrikaanse Auberginetajine
Benodigd: 1 tajine

IngrediŽnten:
200 g gedroogde kikkererwten
3 aubergines
zout*
2 uien, in ringen gesneden
olie*
1 theelepel kaneel
1 theelepel korianderpoeder
800 g gepelde tomaten op sap


 

 


Bereiding:
De kikkererwten een nacht weken. Doe ze in de tajine met zoveel water dat ze onderstaan. Zet de tajine in de koude oven en verwarm de oven tot 2000C. Erwten in circa 1,5 uur beetgaar stoven en afgieten. Intussen aubergines in blokjes snijden, ruim met zout bestrooien en 30 min. laten staan. Daarna afspoelen en droogdeppen. Uienringen fruiten in hete olie. Aubergineblokjes en kruiden even meebakken. Samen met de tomaten door de kikkererwten scheppen. De tajine weer in de (nog hete) oven terugplaatsen en een uurtje laten sudderen. Eventueel wat water toevoegen als de saus te droog wordt. Lekker met gekookte tarwe of couscous.
IngrediŽnten met ster* zijn verkrijgbaar in de wereldwinkels.

                          
                                                                                                     Party verdeelschalen
 

                             


 

naar boven - contact