HOME

Actueel

Fair Trade

Assortiment

Cadeaupakketten

Vrienden van

Winkelinformatie

Gered gereedschap

WBM

     

    

Fair Trade

Fair Trade zet zich in om arbeids- en leefomstandigheden van producenten in niet-westerse culturen te verbeteren. Dit gebeurt door betere handelsvoorwaarden aan te bieden en door de rechten van producenten te beschermen. Fair Trade is een duurzame vorm van handel, omdat door de eerlijke lonen de lokale bevolking een echte kans krijgt op een beter leven. Met de extra inkomsten worden scholen gebouwd, waterputten aangelegd, sanitaire voorzieningen gemaakt en nog veel meer. Fair Trade producten maken voor deze mensen het verschil tussen overleven en ontwikkelen.

De criteria voor fair Trade zijn:

  • verantwoorde prijzen, leefbare lonen en indien nodig voorfinanciering,
  • verantwoorde arbeidsomstandigheden,
  • geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid,
  • gelijke kansen voor mannen en vrouwen,
  • zorg voor het milieu,
  • Contracten afsluiten voor een langere periode, bieden van ondersteuning aan producent.
  • transparantie.

Wereldwinkel Oosterwolde
De wereldwinkel in Oosterwolde wil een bijdrage leveren aan dat proces door zoveel mogelijk producten van eerlijke handel te verkopen en bewust koopgedrag te stimuleren door het geven van informatie en voorlichting, het organiseren van evenementen en het uitvoeren van projecten Aandacht vragen voor Fair Trade en duurzaamheid is ons doel. We hoeven als winkel geen winst te maken maar willen werken aan meer omzet in de eerlijke handel voor producenten in niet-westerse culturen.
Door producten bij de wereldwinkel te kopen, draag je bij aan een goed huis, goede voeding, scholing voor kinderen en goede medische voorzieningen.

Duurzaam 

Fair Trade staat niet alleen. Het maakt deel uit van een mondiale beweging om duurzaam met de planeet en de mensen op de planeet om te gaan. 
”Duurzaam” is een zogeheten containerbegrip. Fair Trade is daar onderdeel van, Fair Trade is de duurzame handel met producenten uit ontwikkelingslanden. Andere producten waarvoor het etiket “duurzaam” gebruikt wordt zijn bijvoorbeeld gerecyclede producten, producten met keurmerken (FSC, MSC), biologische producten, streekproducten en producten die vervaardigd zijn door mensen in westerse landen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Voor meer info. zie: https://www.wereldwinkelsnederland.nl/cms/fair-trade.html