Wereldwinkel
 Oosterwolde

Home Bewustmaking Recept vd maand Nieuws Eerlijke handel Pakketten Gered gereedschap
Waar vindt u ons Product vd maand Speciale dagen Non Food Food Grootverbruik Over ons

 

Product van de maand

Januari
2019

Dit nieuwe servies kunt u bij ons kopen. Er zijn drie verschillende motieven. Wilt u van één product meerdere, b.v. zes borden, dan bestellen wij deze graag voor u.

 ^

December
2018

Kerststallen

Ook dit jaar hebben we weer veel kerstallen. Grote groepen en kleinere. Gemaakt van verschillende materialen. o.a. olijfhout. Ook voor de verzamelaar zijn er mooie kleine stallen.

 ^

November
2018

Geef een fairtrade kerstpakket

Geef meer met Kerst

Kies een fair en duurzaam kerstpakket van de Wereldwinkel
Voor een kerstpakket met een bijzondere kerstgedachte ben je bij onze Wereldwinkel aan het juiste adres. Een origineel pakket vol authentieke en eigentijdse producten dat ook nog eens past bij deze tijd van duurzaamheid én maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een kerstpakket van de Wereldwinkel is namelijk fairtrade, en daarom zowel duurzaam als maatschappelijk verantwoord.

.
Met onderstaande link kun je de catalogus bekijken:

klik hier

Maar er zijn nog meer mogelijkheden!
Wat vind je van een cadeaubon? In te leveren bij onze winkel in Oosterwolde. Dit kan b.v. gecombineerd worden met een heerlijke reep van Tony Chocolonely.

Een kerstpakket bestellen
Wil je meer weten over de kerstpakketten van de Wereldwinkel, neem dan contact op met onze winkel. Wij maken graag tijd om de verschillende mogelijkheden te bespreken.
 

 ^

Oktober
2018

Kaarten

De kaarten zijn weer volop aangevuld. Voor iedere gelegenheid is er in de Wereldwinkel een kaart verkrijgbaar.
Ook zijn er tasjes met 6 kaarten en 2 afbeeldingen.
Floriskaarten:

 

Best for nature
Onze produkten zijn gemaakt van oud papier, alles is bedrukt met inkt op basis van plantaardige olie (lijnzaadolie en soyaolie). We hebben zeer schone productie processen. Geen foliedruk, geen U.V. folie. Niet alleen onze omgeving is heel speciaal voor ons, maar ook onze klanten, onze werknemers en onze leveranciers. We voelen ons allemaal verenigd door het gevoel dat ieder klein ding dat we voor de natuur doen, we eigenlijk doen voor ons allemaal.

Help immer, kwets nimmer.
Onze producten zijn gemaakt van oud papier.
De inkt is op basis van plantaardige olie (lijnzaadolie en sojaolie).
Onze producten worden meestal samengesteld door gehandicapten.
10% Van onze winst gaat naar gratis ziekenhuizen voor arme Indiase boeren


                      

                       

                      

FairMail
FairMail is een bedrijf dat fair trade wenskaarten produceert in Peru en India.

De foto's op FairMail kaarten zijn genomen door kansarme Indiase en Peruaanse tieners. De tieners krijgen 50% van de winst van de verkoop van hun eigen kaarten om hun huisvesting en onderwijs te financieren.

U kunt kennis maken met één van de tieners die fotokaarten maken.

Mijn naam is Yomira en ik ben 12 jaar oud. Mijn familie bestaat uit mijn moeder, broer, mijn opa en oma en mijn oom en tante. Ik voel me heel gelukkig dat ik de mogelijkheid heb gehad om in de FairMail groep te zitten. Dankzij de hulp van FairMail zal ik mijn moeder kunnen ondersteunen in haar kosten voor mij, mijn huis kunnen bouwen en andere zaken, etc.
Ik heb nu nog geen vriendje. Ik denk alleen in het voltooien van mijn studie. Ik zit nu in de eerste klas van de middelbare school. Ik studeer in de school van El Milagro waar ik woon. Ik denk eraan om bedrijfskunde te gaan studeren voor mijn welzijn en dat van mijn familie. Mijn doel is om een goede professional te zijn zodat mijn familie, vooral mijn moeder, trots op mij kan zijn.
Veel kinderen van de recycle families in dit dorp helpen hun ouders op de vuilnisbelt zoeken naar materialen om te verkopen. De organisatie YMCA (www.ymcaperu.org) heeft een educatief centrum vlakbij de vuilnisbelt om de kinderen, jongeren en hun ouders te stimuleren naar school te gaan en zich te ontwikkelen. Dit centrum is een van de plekken waar FairMail haar tienerparticipanten -zoals Yomira- vindt, selecterend op basis van motivatie, punctualiteit en (fotografie)talent.

 ^

September
2018

Beelden van zeepsteen.

Geef een boodschap cadeau! De beelden van zeepsteen in de Wereldwinkel zijn afkomstig uit India en Kenia. In Kenia wordt in de mijnen van het Kisii district een zachte zeepsteensoort gewonnen. De beelden zijn gebeeldhouwd in uiteenlopende vormen, zoals gezinsvoorstellingen, vriendschap of dieren die in Afrika leven. Dat maakt deze beelden tot een bijzonder cadeau of leuke attentie.

De inwoners van de drukbevolkte township Tabaka zijn voornamelijk afhankelijk van de mijnbouw en het bewerken van zeepsteen. Na het delven starten de beeldhouwers gelijk met de modellering van de steen, want anders droogt de steen teveel uit. Daarna schuren de vrouwen de beelden met speciale oliën en polish tot de kenmerkende glimmende vorm tevoorschijn komt. De meeste beeldhouwers zijn georganiseerd in groepen en samenwerkende coöperaties.

 

 ^

Augustus
2018

DOPPER

We gooien per dag meer dan 500.000 plastic flesjes weg. Veeg al dat plastic bij elkaar en je hebt een eiland zo groot als Spanje en Frankrijk! Daarom zijn de handige waterflesjes ontwikkeld, de DOPPER. Zonder schadelijke stoffen, herbruikbaar, en makkelijk schoon te maken. De Dopper is vaatwasmachinebestendig.

Dopper is een initiatief ter promotie van kraanwater en het terugdringen van de berg plastic afval. Hiervoor ontwikkelde Dopper het ideale flesje voor kraanwater; duurzaam, handig en mooi. Wegwerpflesjes heb je niet meer nodig, dus dat scheelt plastic afval! De Dopper is een Nederlands design, ontworpen door Rinke van Remortel en wordt klimaatneutraal geproduceerd, is vrij van BPA en draagt bij aan drinkwaterprojecten in Nepal.
Bij Dopper blijven ze graag fit en gezond! Daarom hebben is er de ‘Dopper Sport Cap’ ontwikkeld, een dop met een flexibele tuit om tijdens het sporten uit te drinken. De Dopper Sport Cap slaat twee vliegen in één klap; sporten wordt nét dat beetje aantrekkelijker en met de aanschaf van een Dopper help je het milieu beschermen en drinkwater te verschaffen aan mensen die het hard nodig hebben.
 
De sportdoppen zijn los in de winkel verkrijgbaar.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij drinken zonder zorgen water uit de kraan, maar dat gemak kent lang niet iedereen. In Nepal bijvoorbeeld heeft meer dan de helft van de bevolking geen toegang tot veilig drinkwater of een goede wc waardoor levensgevaarlijke ziektes zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Daarom steunt de Dopper Foundation de water- & sanitatie projecten van Simavi en haar lokale partners.

Waterpompen en voorlichting
Als jij een Dopper koopt of doneert aan de Dopper Foundation, steun je direct de inwoners van Nepal. Dopper werkt samen met Simavi en haar lokale partner NEWAH (Nepal Water for Health) aan de installatie van veilige drinkwatersystemen en wc’s.
Voorlichting en training zijn hierbij cruciaal. Om tot gedragsverandering te komen is het belangrijk dat dorpsbewoners het belang van schoon water begrijpen en de nieuwe systemen zelf onderhouden. Vrouwen krijgen daarbij extra aandacht, omdat zij een sleutelrol spelen in de gezondheid van hun familie. Hierdoor zijn de oplossingen duurzaam.
Bekijk hier het filmpje van Simavi

Hoge nood
Nepal is een prachtig land. Veel reizigers komen erop af om de mooie bergen te bedwingen. Maar voor de bevolking zorgt juist dit onherbergzame landschap voor grote problemen. Meer dan 3 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater en 20 miljoen mensen hebben geen toegang tot een goede wc. Dit is meer dan de helft van de bevolking! Hierdoor kunnen gevaarlijke ziektes zich makkelijk verspreiden.
Door de aanleg van waterputten, sanitaire voorzieningen en kennis over hygiëne worden ziektes voorkomen en hoeven bewoners niet meer dagelijks uren te lopen voor water. Deze kostbare tijd kunnen ze hierdoor besteden aan school of werk. Zo kunnen ze zich ontwikkelen en breken ze uit de vicieuze cirkel van armoede.

Projectlocaties: Gorkha en Baglung
Vanaf het moment dat de eerste Doppers over de toonbank rolden, werkt Dopper samen met Simavi en haar lokale partner NEWAH aan water- en sanitiatieprojecten in Nepal, specifiek in Gorkha en Baglung (en eerder in het zuidelijk gelegen Ruphendi). Gorkha en Baglung liggen in de westelijke heuvelen van Nepal. Voor de aanvang van de projecten was de hygiëne en toegang tot water hier bijzonder slecht: men moest zo’n 1-3 uur lopen om water te halen, behoeften werden in het openbaar gedaan en er was een groot gebrek aan basiskennis over hygiëne. Met het geld van de Dopper Foundation zijn inmiddels 18 watersystemen geïnstalleerd, 473 watertappunten aangelegd en 2674 toiletvoorzieningen gebouwd. Op die manier hebben we in totaal 11889 mensen toegang gegeven tot schoon drinkwater, 19922 tot schone toiletten en 33487 Nepalezen voorlichting gegeven over het belang van schoon drinkwater, toiletgebruik en hygiëne. We leveren dus niet alleen goederen maar geven ook voorlichting over het veilige gebruik hiervan. Op deze manier zijn de Nepalezen zelf de katalysators van verandering.

 ^

Juli
2018

MOZAIEK SCHALEN

Mozaïek schalen (Bali, Indonesië)

Onze mozaïek schalen worden gemaakt in Indonesië.
In deze producentengroep werken zo’n 20 mensen, waarvan het grootste deel vrouw is. De schalen zelf worden geproduceerd op Lombok, een eiland waar veel pottery vandaan komt. Maar de afwerking vindt plaats op het eiland Bali.
 

Het productieproces:

Als eerste wordt de schaal ingesmeerd met een soort cementlijm.
Vervolgens wordt het glas met een speciale machine in mooie gelijke stukjes gesneden en worden deze op de schaal gelegd.
Nadat het product droog is, wordt de schaal nogmaals ingesmeerd met een voegmiddel (cement). Hierdoor ontstaan er geen oneffenheden en is de gehele schaal netjes opgevuld.
Als laatste wordt de schaal nog even netjes schoon gemaakt en is deze klaar om verpakt te worden!
 

 
 

 ^

Juni
2018

Yogi Man

HET VERHAAL:
Van de Yogi Man (Orang Malu) wordt wel gezegd dat hij huilt om het leed van de aarde. Toch kan hij diep in zijn hart gelukkig zijn, want hij heeft vrede en geluk in zichzelf ontdekt.
Als je de woorden orang (=mens) en maloe (=verlegen) rechtstreeks zou vertalen krijg je verlegen mens. Doch hier is de betekenis van het woord maloe bescheidenheid. Het introverte, het IN zich zelf gekeerde.
De Yogi man heeft een ingetogen kracht in zich.
Als je de Yogi man van achteren bekijkt, dan zie je een mensenhart. In Azië is het hart de bron (=energie).
Wanneer je een Yogi man in huis of tuin plaatst, dan is zijn plaats ter linkerzijde van de ingang. Zo zal de Yogi man alles wat hem passeert met zijn positieve kracht beïnvloeden. Negatieve energieën zullen teniet gedaan worden. De voorbijganger wordt gereinigd.

Bekijk je hem van de zijkant, dan kan je in de armen twee vormen onderscheiden:
1) Je ziet een ongeboren mens, een foetus. Symboliek van het nieuwe leven, puurheid en reinheid.
2) Een Orang Maloe. Symbool dat het leven in een cirkel verloop. Geen begin en geen eind.

Als je een Yogi man van boven bekijkt zie je zijn (in de handen gesloten) gezicht.

Bescheidenheid.
Kracht.
Hart (=energie)
Nieuw leven en Cirkel.

De les die de Yogi man ons wil leren is dat door bescheidenheid, kracht en energie het nieuwe leven altijd herbegint.

^

Mei
2018

Gone Arty

Van natuurlijke materialen maken de producenten in Zimbabwe, Zuid Afrika en Swaziland de mooiste producten voor huis en tuin. Ieder product wordt met de hand gemaakt: van scrapmetal vogels, kaarsen, gebreide knuffelbeesten tot de stenen beelden uit het kunstenaarsdorp Tengenenge en proud ladies van Aaron Kapembeza.
Gone Arty zorgt ervoor dat producenten een eerlijk bedrag ontvangen voor hun werk. Het volledige assortiment van Gone Arty is tot stand gekomen volgens de Fair Trade principes.

Onderstaand enkele voorbeelden van beeldjes. Deze zijn gemaakt van steen en afval metaal.

 ^

naar boven - contact