Wereldwinkel
 Oosterwolde

Home Bewustmaking Recept vd maand Nieuws Eerlijke handel Pakketten Gered gereedschap
Waar vindt u ons Product vd maand Speciale dagen Non Food Food Grootverbruik Over ons
Lederwaren Muziek Papier Servies Sieraden Speelgoed Textiel Wierook Woondecoraties

Wierook - Kaarsen

Wierook is een typisch Indiaas product met een relatief kleine en beperkte markt in Europa en de Verenigde Staten. Slechts 5% van de wierookproductie wordt geëxporteerd. De wierook is over het algemeen slecht van kwaliteit en vrijwel altijd zeer sterk van geur. Hierdoor is het product niet geschikt voor gebruik in gesloten ruimtes en sluit het niet aan bij de milde smaak die wij hier in het westen hebben. Men kwam met het idee dat een wierook die mild en natuurzuiver is en geuren verspreidt die overeenstemmen met de westerse smaak, welke gelijkenis vertonen met Franse parfums, een interessante markt zou kunnen zijn.

Met het verzoek om de nieuwe wierook te ontwikkelen en een productie eenheid op te starten, is een natuurzuivere wierook ontwikkeld die mild en natuurlijk van geur is en een kwaliteit heeft, die onvergelijkbaar is met hetgeen in India (of er buiten) op de markt was. Eén van de oorzaken is de hogere kwaliteit van de ingrediënten, maar later bleek ook dat de traditionele manier van wierook maken was “herontdekt“.

Voor plm. 200 Indiase vrouwen is, door deze natuurzuivere wierook te produceren, een eerlijke werkgelegenheid geschapen.

Wierook wordt bij veel verschillende gelegenheden gebruikt: voor het rustgevende effect (tegen spanning of om in slaap te vallen), voor het neutraliserende/zuiverende effect (tegen allerlei luchtjes in keuken en toilet, en tegen sigarettenrook), voor het goede effect op de stemming bij volwassenen en kinderen (blijheid, je prettiger voelen), om het effect tegen muggen en wespen (speciaal Zuiveringshout), vanwege de goede invloed van geuren op het leervermogen en de emotionele ontwikkeling van kinderen of omdat vriendelijke en rustgevende geuren een positieve steun zijn in moeilijke tijden.

                Een paar voorbeelden van wierook:
 

                
                Duidelijk, krachtig, warm en iets zoet. De geur van Tuberosa,
             prettig en exotisch. Een heerlijke geur voor een fijne avond.
 

               
                De karakteristieke geur van de jaren '60. Patchouli bladeren
             verzacht met een rozen noot en verrijkt met kruiden. 

               
                       Een waaier met 12 verschillende geuren wierook.


 

Wierookstokjes zijn dunne gespleten bamboehoutjes. Daar omheen een mengsel van houtskool en de gemalen bast van een exotische boom die als kleefstof dienst doet. Voor de geur nog houtpoeders, etherische en parfum oliën en balsems. Na toevoeging van water vormt dit mengsel door de kleefstoffen, een soort deeg of pasta. Dit deeg wordt met de hand om het bamboe stokje gerold, waarna de stokjes in de schaduw gedroogd worden.

         
   doosje met wierook en houder          kaart met wierookstokjes           doosje met wierook en houder


Kegeltjes.
Naast wierookstokjes hebben wij wierookkegeltjes, die je in een potje met zand kan branden of in een kegeltjes­houder. De kegeltjes hebben vrijwel dezelfde geur als stokjes. Voor wie de as van de wierookstokjes een probleem vindt, zijn de kegeltjes een goed alternatief.

                          

 
Verschillende soorten wierookhouders.


Er zijn verschillende soorten geur-olie. Deze is te gebruiken in een geurbrandertje. Hier kan onderin een waxinekaarsje. Bovenin het brandertje een paar druppels olie vermengt met water. Dit geeft een heerlijke geur. De olie is mede geschikt als parfum. Eén drupje achter het oor is voldoende.
Hieronder enkele voorbeelden uit het assortiment van de ruim twintig oliën.

               

Brandertjes voor geurolie:

Er zijn zakjes die heerlijk geuren en b.v. in de kleding- of linnenkast gelegd kunnen worden.

Er zijn veel mooie kaarsen in ons assortiment.

                       

De productie van ambachtelijke kaarsen in Afrika.

Het productieproces van deze kaarsen neemt ongeveer een uur in beslag. De binnenkant van de kaars is van kneedbare en brandbare was die, voordat het wordt gebruikt, als bolletjes in een soort warmhoud-lade wordt bewaard. Deze bolletjes worden in een vorm gekneed. Daaromheen ‘plakt’ men gekleurde, harde was in repen op de zachte was. Deze repen zijn al voorzien van bijvoorbeeld dierenprints, dierenfiguren, geometrische figuren of authentieke symbolen. Het geheel gaat in een koud bad en wordt daarna gedroogd in een droogkast. Vervolgens gaat de lont in de kaars. Tenslotte gaat de kaars in een badje vloeibare was voor de glans. Verpakt in cellofaan en voorzien van een kaart met “Light from Africa”, is de kaars klaar voor de verkoop.

 
 

naar boven - contact